Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Gunnar Nordahl på tapeten igen!

Bolletinen - Gunnar Nordahl och Ingemar Häggström - Titelsida

<<<<>>>

DEL 1 - Fotbollsmamman från Hörnefors som blev Sveriges populäraste kvinna

DEL 2 - Hörnefors fotbollslag under 1930-talet

DEL 3 - Sveriges första ”fotbollsagent” Nikolina Nordahl

DEL 4 - Hur var fotbollssagan bröderna Nordahl möjlig?

DEL 5 - Efterspel

<<<>>>

Sportkultur i "Hörneåfors"

Hörnefors historia

Hörneås historia

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hur var fotbollssagan bröderna Nordahl möjlig? - DEL 4

BOLLETINEN NR 2 2024 - av Ingemar Häggström

Slutsatsen är att följande orsaker var av störst betydelse:

• Arvet & Familjen
• Bruksortskulturen i Hörnefors
• Att svensk fotboll rullar på trots kriget
• De ungerska tränarna

• Arvet & Familjen
Bröderna hade givetvis goda genetiska förutsättningar för att utveckla sin teknik, snabbhet, styrka, kondition och fotbollsintelligens. Egenskaper som de sedan förfinade genom ett ovanligt stort antal träningstimmar på Idrottsplatsen och vid uthusväggen.

Gunnar skriver att det nästan jämt spelades spontanfotboll på Idrottsplatsen. Bröderna brukade hänga vid planen i väntan på en ledig plats för att hoppa in och spela med de stora grabbarna.

Familjens stöd och uppmuntran var en annan viktig faktor. Nikolinas dikt till Gunnar (som han alltid bar med sig) belyser familjens sammanhållning och värdegrund.

När du bort från hemmet går, låt ingen vilseleda dina spår
Minns från hemmet allt du håller kärt, glöm ej den bön din moder dig har lärt
Sanning, plikt och redbarhet – tre ord ur Skriften, må leda dina spår i alla livets skiften
Skulle lyckan svika dig min vän, hemmets dörr står lika öppen än
Glöm aldrig dina syskon kära, de har alltid stått dig nära

Den interna konkurrensen mellan bröderna var också viktig. Gunnar skriver att bröderna sporrade varandra, men att alla också hade en het önskan att vara bäst.

• Bruksortskulturen i Hörnefors
De flesta av spelarna i OS-laget 1948 kom från mindre industriorter med en stark fotbollskultur. Vi har tidigare fått insyn i den unika bruksortsmiljön i Hörnefors, där träpatronen Frans Kempe, månade om medarbetarnas kulturella utveckling, byggde fotbollsplaner, idrottshus och etablerade idrottsföreningar. Efter 30 års positiv utveckling av fotbollskulturen i Hörnefors, så är det dags för bröderna Nordahl att få sina genombrott.

Den geografiska närheten till ärkerivalerna på Norrbyskär höjde också kvaliteten på fotbollen i Hörnefors. Tidigare kunde vi följa Hörnefors stegvisa förbättring under 1930-talet. Det är mindre troligt att bröderna Nordahl hade nått samma framgångar om de växt upp på en bruksort med en begränsad fotbollskultur och ett mediokert fotbollslag.

Göran Nordahl poängterar att det inte fanns så mycket annat att göra när man växte upp. Det är ännu några år kvar tills ishockeyn tar över rollen som den mest populära idrotten i Hörnefors och de närliggande bruksorterna.

Man kan fundera på om det fanns spår kvar av Kempes brukskultur på 1980-talet, när norra Ångermanland var Sveriges största talangfabrik inom ishockeyn. Kan arvet efter Kempe vara en delförklaring till Foppas, bröderna Sedins, Markus Näslunds, med fleras framgångar?

• Svensk fotboll rullar på trots kriget
Sverige drabbas lindrigare av det andra världskriget än andra länder. Allsvenskan spelas under krigsåren och spelarna fortsätter med att träna 5-6 pass per vecka. I många länder spelas ingen organiserad fotboll under kriget. Dessutom stupar många talangfulla spelare i kriget.

Bolletinen Nr2 2024

Bild 1. Knut, Bertil, Gunnar, Gösta och Göran Nordahl. Bilden är från 1955 när ett förstärkt Hörnefors möter en kombination av Domsjö och Alfredshem i samband med att den nya idrottsplatsen Gran invigs.  

• De ungerska tränarna
Pionjären Jozsef Nagy kom till Sverige 1922 för att träna Sleipner. Nagy tränar det svenska landslaget vid OS-24, VM-34 och VM-38. Många gamla lagkamrater till Nagy i det judiska laget MTK Budapest, är tränare för lag i Centraleuropa och flyr till Sverige undan nazisterna. De ungerska tränarna har med sig stor erfarenhet av den tekniska fotbollen som spelas i Österrike och Ungern under mellankrigsperioden.

Alla topplag i allsvenskan 1948 har ungerska tränare:

• Nagy hos IFK Göteborg,
• Lajos Czeizler hos IFK Norrköping. Czeizlers tränarkarriär varar under drygt fyra decennier från 1923. Czeizler vinner fem SM-guld med IFK Norrköping, ligaguld med Milan och Benfica. Czeizler tränar det italienska landslaget i VM-54.
• Istvan Wampetits hos AIK. Gunnar och Bertil Nordahls gamle tränare i Degerfors.
• Kalman Konrad hos MFF. Konrads tränarkarriär inleds i Bayern München 1930 och avslutas i Junsele 1956.

De ungerska tränarna spelade en passningsorienterad och teknisk fotboll. Innan deras ankomst dominerar den engelska stilen i Allsvenskan. Nils Liedholm poängterade att Czeizler lade stor vikt vid teknikträning. Enligt Gunnar Nordahl var Czeizler och Wampetits de tränare som betydde mest för hans utveckling. Gunnar beundrade också Czeizlers mänskliga och intellektuella egenskaper. Czeizler är tolk och rådgivare när Nordahl förhandlar med Milan.

Ingemar Häggström
Bolletinen nr2 2024

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se